fbpx

Cum se desfășoară o etapă Women Rally?

În ultimii 2 ani am redefinit ce înseamnă “libertatea” la volanul mașinilor noastre, în cadrul etapelor Women Rally. Pentru cele care nu au avut încă ocazia să ni se alăture și își doresc să ia startul la una dintre etapele viitoare, am povestit în detaliu fiecare moment trăit în cele 3 zile ale experienței Women Rally! În acest fel, când ne vom realinia la start vom fi pregătite să dăm tot ce avem mai bun pe 4 roți!

Tu ce ai vrea să afli despre etapele Women Rally? Lasă în comentarii orice curiozitate sau întrebare și noi vom încerca să răspundem în articolele viitoare!

Întâlnirea cu concurentele și briefingul dinaintea concursului – Vineri după-masă comunitatea Women Rally se reunește! Concurentele își ridică legitimația de concurs, regulamentul particular și stickerul etapei care urmează a fi lipit pe mașină. Nou-venitele fac cunoștință cu organizatorii și cu concurentele “cu ștate vechi”, în timp ce sponsorii ne răsfață cu surprize. Urmează discuții pe tema regulamentului particular, care descrie particularitățile traseului de concurs de la etapa respectivă, dar și sfaturi pentru pilotaj și condusul defensiv, abordarea virajelor sau emoțiile firești dinaintea cursei. Orice întrebări sau nelămuriri sunt clarificate acum cu organizatorii sau cronometrorul.

Stickerul de pe mașină, numit în motorsport și “cămilă”, este lipit pe portierele din față ale fiecărei mașini din competiție și reflectă identitatea etapei (nume, oraș, data, sponsori). Concurentele vor primi 2 astfel de stickere și încă 2 stickere cu numerele de concurs la briefing, pe care trebuie să le lipească cu grijă pe mașini înaintea startului festiv. Nu uita, vei avea o grămadă de poze cu tine și mașina din timpul concursului, așa că vrei ca stickerele să fie lipite cât mai drept și într-un loc cât mai avantajos pentru poze, așa cum este specificat în regulamentul particular!

Startul festiv este momentul în care vei începe să simți cu adevărat emoțiile! Dacă până acum startul festiv s-a desfășurat sâmbătă dimineața, înaintea concursului, începând cu 2020 acest moment va avea loc vineri seara, după briefing, pentru o mai bună desfășurare a concursului de a doua zi. Mașinile se aliniază în spatele porții de start, pe care sunt afișați sponsorii care fac posibilă desfășurarea etapelor Women Rally. Concurentele se strâng pentru poza oficială de grup, apoi mașinile trec una câte una prin poarta de start, sub steagul național – exact ca la startul oricărei competiții din alte Campionate Naționale! Pentru că și Women Rally este începând cu 2019 un Campionat Național organizat sub egida FRAS!

Discuții cu ambasadorii Women Rally – Etapele Women Rally sunt un prilej excelent de descoperire a motorsportului și de socializare. Noi le-am îmbinat pe amândouă într-un mod inedit și am invitat la fiecare etapă femei cu experiență din automobilismul sportiv, care inspiră și îndrumă concurentele pentru a-și atinge potențialul maxim la volan. Le mulțumim ambasadorilor din ultimii 2 ani și abia așteptăm să ne revedem la start: Cristiana Oprea și Diana Hațegan (echipaj de raliuri), Mirela Bucovicean (președinta comisiei de femei FRAS), Alina Bianca Pop (copilot raliuri), Vanessa Ilie (pilot viteză în coastă), Ramona Rusu (pilot drift), Mihaela Beldie (copilot raliuri), Cătălina Ponor (gimnastă), Alexandra Casian (pilot ACR).

Alinierea la start, recunoașterea traseului și manșele de concurs sunt, poate, cel mai greu de descris prin cuvinte. Sâmbătă dimineața te vei trezi cu emoții – poate că vei avea pulsul crescut, poate că nu ai putut să adormi de entuziasm, dar cu siguranță vei simți multă energie și dorința de a performa cât mai bine la volanul mașinii tale.
Odată ajunse la locul desfășurării cursei, concurentele se vor alinia la start conform indicațiilor organizatorilor, cel mai probabil în ordinea numerelor de concurs.
Înainte să pornim motoarele, va mai avea loc încă un scurt briefing cu focus pe siguranța în timpul concursului, apoi traseul de concurs va fi parcurs pe jos pentru a vedea ultimele detalii tehnice.

Casca și cagula sunt elementele obligatorii de siguranță pe care pilotul și, dacă există, copilotul, le vor purta în mașină în timpul manșelor de concurs. Însă nu trebuie să îți faci griji – dacă nu ai, noi îți punem la dispoziție atât cagule, cât și căști de diferite măsuri, pentru ca tu să iei startul în siguranță!

Vei vedea că Women Rally este mai mult decât o competiție sportivă, este un concept care promovează responsabilitatea și siguranța în trafic.

Mașinile de securitate le vei identifica prin numerele de concurs (stickere) S1 – 0 – 00 – 000 sau K1 – K2 afișate pe geamurile laterale. Ele nu participă oficial în concurs, ci au rolul de a reverifica traseul înaintea primului concurent, de a semnala eventualele probleme și de a acomoda spectatorii cu atmosfera de competiție. Acestea sunt pilotate de organizatori și de ambasadorii Women Rally, oameni cu experiență în automobilism.

Știi că se apropie manșele de concurs când ești la volan, cu centura și casca pusă, motorul pornit și privirea înainte, așteptând indicațiile organizatorilor. Te vei alinia la linia de start, cu geamurile laterale închise, și prima tură de circuit o vei face pentru recunoaștere, deci nu va fi cronometrată. Pleci și revii la aceeași linie de start, unde de data asta te oprești pentru a te pregăti să pleci în regim de concurs. Cronometrul este pregătit, ceasul merge și un arbitru îți va indica momentul în care trebuie să demarezi. Se vor parcurge câteva ture de circuit (vei afla asta din regulamentul particular și de la briefing-uri), iar timpul astfel cronometrat va fi notat în dreptul numelui tău, la prima manșă de concurs. Ieși din circuit și revii în coloana concurentelor, pentru a aștepta să iei startul în a doua manșă. Obiectivul este să fii cea mai rapidă, iar pentru asta ai nevoie de câteva lucruri: concentrare, încredere și o abordare curată a virajelor.
Dineul oficial și festivitatea de premiere vor încununa cu eleganță ziua de sâmbătă, după un carusel de trăiri la volanul mașinii tale. Vor fi premiate cele mai rapide 3 concurente din fiecare clasă (așa cum sunt ele descrise în regulamentul competiției disponibil pe www.womenrally.ro), însă seara va fi condimentată și cu întâlniri și discuții cu oameni care împărtășesc aceleași valori și cu momente speciale organizate de partenerii Women Rally.
Licitația caritabilă este unul dintre proiectele de suflet din cadrul etapelor Women Rally și are loc sâmbătă seara, în cadrul dineului oficial. Ne-am dorit ca, pe lângă oportunitățile excelente de networking și de îmbunătățire a aptitudinilor la volan, să contribuim direct pentru susținerea comunităților locale, care găzduiesc etapele Women Rally. Printre proiectele susținute se numără Museikon (Alba Iulia), Organizația Tineretului Maltez (Timișoara), Asociația Little People (Cluj-Napoca) și Savu Racing cu campania “Dinți îngrijiți, copii fericiți!”.
Duminica este dedicată relaxării și socializării după concurs, în cadrul unor evenimente dedicate comunității de business din care fac parte concurentele Women Rally. Până acum am vizitat locuri de poveste precum Castelul de la Sâncrai, Cetatea Alba Carolina, Cramele Recaș, Salina Turda și Crama La Salina și ne-am bucurat de răsfățuri culinare alături de familii și prieteni!

Lasă un răspuns