Prin ochii concurentelor: Interviu cu Rocsana Contras

Pentru început, suntem curioși să descoperim când ai deprins pasiunea pentru condus și care a fost prima ta mașină?

Când te urci în mașină mânat de pasiune, lucrurile se întâmplă altfel decât atunci când te urci în mașină pentru că ai nevoie să ajungi din punctul A în punctul B. 

În viața mea nu am întors capul pe stradă după un bărbat însă am întors capul după mașini. 

Cred că pasiunea asta s-a născut o data cu mine și este parte din mine.

Îmi place să conduc, îmi place să simt mașina și pt asta prefer transmisia manuală. 

Am cultivat pasiunea mea. Am ajuns ca și femeie să pot să descifrez zgomote ale unei mașini și nu mă refer la cele cu multă electronică și senzori.  Îmi dau seama când la o mașină se aude un rulment, când se aude o rolă, când motorul nu merge rotund etc. 

Prima mea mașină a fost o Dacia 1300. Avea elemente și ornamente cromate. Era în urmă cu mai mult de 20 de ani când a apărut primul film din seria Fast and Furious și l-am văzut atunci la singurul cinematograf din oraș, CINEMA REPUBLICA. După film am zurat cu mașina. De fiecare dată când sunt la start în fața cronometrului, îmi aduc aminte de noaptea aceea. 

Cum ai aflat despre Women Rally și care a fost primul tău contact cu evenimentul?

Despre WomenRally am auzit în oraș în urma cu 3 ani si mi-am dorit să particip. Nu aveam pe atunci o mașină potrivită pentru o competiție de acest gen. 

Conduceam un Nissan Patrol, motor de 3l diesel modelul lung. Mașina seamănă cu o tanchetă, aproape 2 tone. 

M-am înscris în competiție cu singurul gând să nu fiu ultimul timp din concurs. 

Mașina a fost un fel de vedetă a evenimentului. Am suportat fel și fel de glume și cei prezenți se așteptau să fac cel puțin modificări ale traseului dată fiind lungimea și gabaritul mașinii. 

Ai mai participat la vreo competiție automobilistică înainte de Women Rally sau aceasta a fost prima ta participare? 

Am mai participat la competiții pe zăpadă și offroad însă niciodată pe circuit scurt și pt prima data într-o competiție dedicată exclusiv femeilor. 

În următorul an am avut parte de o provocare. Clasa mașinilor Electrice Powered by George inovație BCR. 

Asta presupune în fiecare etapă altă mașină, cu care nu sunt obișnuită. 

Mașinile electrice au fel și fel de protecții pe care nu le poți decupla. Anvelopele au bandă de rulare îngustă. Sunt mașini mult mai grele. Iei ca și exemplu o mașina electrica și în comparație cu alta cu caracteristici similare dar motor termic, mașina electrică este cu 500 de kg mai grea asta din cauza bateriilor. 

Am ieșit Campioană Națională doi ani la rând la Clasa 4. 

Ce impact a avut asupra vieții tale din afara circuitului participarea la Women Rally și faptul că ești parte din această comunitate?

Participarea în această competiție pentru mine a însemnat mai multe câștiguri decât diplome și trofee. Cred că cel mai mare câștig sunt femeile frumoase din toate colțurile țării cu care am legat sincere prietenii, în adevăratul sens al cuvântului. Definiția cuvântului prietenie și nu doar complezență! 

Care sunt planurile tale pentru acest an competițional?

Îmi doresc pentru acest an competițional să pot să concurez la Clasa 5, clasa mașinilor modificate. Asta ar fi realmente o provocare. Bineînțeles că visez să urc pe podium și la această clasă. 

Ce sfat ai avea pentru femeile care încă ezită în a lua decizia de a participa la Women Rally?

Sper să vină în acest an alături de noi și mai multe femei! Automobilismul nu este numai pentru bărbați! Aș vrea să văd o armată de femei înscrise în competiție! Ăsta ar fi cel mai puternic semnal de alarmă. A trecut de mult vremea când pentru a schimba o anvelopă, femeia făcea autostopul cu batista!

Gume bune doresc tuturor pentru acest an! 

Rocsana sunt.

Lasă un răspuns