Retrospectiva sezonului 2020 – Women Rally

La finalul unui an indiscutabil dificil pentru organizatorii de evenimente, ne uităm în urmă cu satisfacția consolidării unei comunități pasionate de motorsport – comunitatea Women Rally, aflată în cel de-al 3-lea an de la startul ediției pilot. Într-un an în care pandemia de coronavirus a redus la relanti mai toate domeniile de activitate, comunitatea Women Rally s-a “încăpățânat” să țină motoarele turate la maxim. Clubul organizator Savu Racing, având susținerea Federației Române de Automobilism Sportiv, care a reușit să restarteze rapid motorsportul românesc, a organizat cu succes toate cele 3 etape propuse pentru Campionatul Național Women Rally 2020: Timișoara, București și Cluj-Napoca. Desigur, aceste eforturi nu ar fi fost posibile fără susținerea Bosch Car Service, partenerul principal al campionatului, care a crezut în conceptul unic propus de singurul campionat de automobilism din România dedicat exclusiv femeilor.

Prima etapă din 2020 a fost găzduită de Timișoara pe 24-26 iulie, unde 40 de femei și-au testat aptitudinile la volan pe circuitul special amenajat în parcarea Shopping City Timișoara. Casa Auto Timișoara a fost pentru al doilea an consecutiv partener al evenimentului și a pus la dispoziția organizatorilor cele mai noi modele Mercedes-Benz, care au deschis concursul ca mașini de securitate, fiind pilotate de ambasadoarele evenimentului: Cristiana Oprea – pilot de raliuri și Ramona Rusu – pilot de drift. Timișoara rămâne singura etapă din acest an care s-a desfășurat după layout-ul creat inițial: dineul, festivitatea de premiere, licitația și vizita de duminică la Cramele Thesaurus făcând parte integrantă din eveniment. Întreg conceptul a fost reorganizat conform noilor norme de igienă, siguranță și distanțare socială, reguli care au fost respectate și de-a lungul sezonului. Prezența la fiecare etapă a partenerilor Farmec și AEA Medical s-a dovedit a fi vitală pentru buna desfășurare a campionatului Women Rally, aceștia punând la dispoziție participantelor dezinfectanți și măști.

O noutate pentru sezonul 2020 a fost cea de a doua etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car Service, care a adus în premieră Bucureștiul în calendarul competițional. Cu peste 60 de mașini la startul Trofeului Enel X, competiția a arătat creșterea interesului doamnelor și domnișoarelor pentru acest tip de eveniment.

În plus față de provocarea desenării unui nou traseu de concurs în zona Arenei Naționale, organizatorii au reușit cu brio să gestioneze un nou format al evenimentului, susținut de noi parteneri. Pentru prima dată în 6 etape, BMW a fost mașina oficială a unei etape Women Rally, odată cu implicarea BMW Group România și Auto Cobălcescu, care au pus la dispoziție modele BMW și Mini in deschiderea concursului. Ambasadoarelor tradiționale li s-au alăturat echipajele Roxana Ciuhulescu/Renatta Stepanov și Mihaela Beldie/Cătălina Ponor. Cele 2 manșe de concurs au fost transmise live pe facebook și YouTube și au strâns 100.000 de vizualizări, un nou record pentru Women Rally.

Trofeul Enel X a avut un program compact de doar 2 zile, dineul și activitățile de duminică dedicate comunității Women Rally fiind, din păcate, anulate din cauza pandemiei. Însă farmecul unui eveniment atât de complex precum Women Rally nu s-a pierdut, ci a fost subliniat de mobilizarea impresionantă a partenerilor evenimentului, care au transformat parcul închis într-o adevărată oază pentru concurente. Bosch Car Service și Castrol au amenajat zone de relaxare și și-au prezentat produsele și serviciile concurentelor care doresc să își “răsfețe” mașinile după concurs. Enel X a înscris în concurs mai multe mașini electrice și a adus la fața locului o stație de încărcare, promovând viitorul electric al motorsportului. Vittel și Warsteiner au asigurat hidratarea concurentelor cu apă minerală și bere fără alcool, Coca-Cola cu băuturi răcoritoare, LifeBox a oferit prânzul, Dallmayr a pus la dispoziția participantelor cafea însoțită de gustări pline de energie de la Corny, Gerovital a oferit concurentelor creme cu protecție solară și produse cosmetice, Catena a organizat un loc de măsurare a tensiunii arteriale și a răsplătit participantele cu surprize.

Două noi clase au fost introduse prin regulamentul campionatului în 2020: pe lângă cele 3 clase “tradiționale” care clasifică concurentele în funcție de capacitatea motorului, organizatorii Women Rally au creat clasa 4, dedicată mașinilor electrice. Urmând direcțiile de dezvoltare ale automobilismului la nivel internațional, Women Rally susține reducerea amprentei de carbon prin promovarea activităților sustenabile și responsabile față de mediul înconjurător. Observând creșterea interesului pentru evenimentele Women Rally, organizatorii au creat și clasa 5, dedicată mașinilor modificate sau deținătoarelor de licență, venind astfel în sprijinul tuturor celor care își doresc să se bucure de un weekend competitiv în compania altor pasionate de mașini. Etapa de la București a însemnat și constituirea în premieră a clasei 5, care a avut la Trofeul Enel X 4 concurente la start.

Cea de-a 3-a și ultima etapă a sezonului 2020 – Trofeul Castrol – a avut loc la început de octombrie, la Cluj-Napoca, locul unde a luat naștere Women Rally, și a adus un număr record de participare: 80 de concurente din 15 județe s-au aliniat la start, încă o confirmare a creșterii popularității Campionatului Național Women Rally – Bosch Car Service. Mercedes-Benz a fost din nou mașina oficială a acestei etape prin RMB Inter Auto, iar ambasadoarelor li s-a alăturat de această dată Mirela Bucovicean – președinta Comisiei pentru Femei FRAS. Tot din partea FRAS au fost prezenți Norris Măgeanu – președinte și Daniel Ungur – vicepreședinte, care au fost plăcut surprinși de evoluția campionatului în cel de-al doilea sezon de la înființare si desfășurare sub egida federației. În zona dedicată partenerilor s-a remarcat Parsa Beauty, pentru prima dată parteneri la o etapă Women Rally. Aceștia au adus la etapa de la Cluj-Napoca un plus de feminitate printr-o gamă largă de produse prezentate, trezind interesul participantelor în momentele de relaxare din timpul pauzelor.

Cele două manșe de concurs organizate pe traseul din parcarea Vivo Cluj-Napoca au decis și podiumurile de final de an, primele 3 clasate în clasamentul final general pentru 2020 fiind Angela Săutea pe locul I, urmată de Izabella Gavrilă pe locul II și Florina Pascu pe locul III.

De-a lungul celor 3 etape din Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service 2020 au fost alături și partenerii Banca Transilvania, Ecco Shoes, Rottaprint, Uniqa Asigurări – asiguratorul oficial al campionatului. Lista susținătorilor este completată de autoritățile locale din Timișoara, București și Cluj-Napoca, fără ajutorul cărora organizarea competițiilor într-un an atât de diferit nu ar fi fost posibilă. În plus, comunitatea Women Rally este în egală măsură recunoscătoare partenerilor media, TVR si EuropaFM, care au făcut posibilă promovarea pasiunii pentru automobilism.

Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service 2020 s-a desfășurat sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv, a Ministerului Tineretului și Sportului și a Automobil Clubului Român, prin programul Women in Motorsport.

Cu siguranță echipa de organizare a trecut prin multe încercări în acest an dificil, fără să coboare însă standardele cu care participantele s-au obișnuit. Atenția la detalii, dedicarea și pasiunea pentru competițiile de automobilism sunt ingredientele care pot fi descoperite în povestea Laurei Savu, fondator și promotor al Women Rally și a lui Horațiu Savu – președinte C.S. Savu Racing.

O poveste care, cu siguranță, va crește mai puternică în 2021, odată ce vom reporni motoarele pentru cel de-al 4-lea sezon.

“Este o mare bucurie să văd că, de la o etapă la alta, interesul participantelor pentru Women Rally crește si, după doar 2 ani de la ediția pilot, într-un an extrem de dificil, cu multe provocări, am reușit să avem la startul ultimei etape un număr record de concurente din întreaga țară”. – a declarat Laura Savu.

Lasă un răspuns